Duurzaam

Modegril of realiteit. Iedereen en alles is en moet tegenwoordig duurzaam. Wat betekent duurzaam eigenlijk. Duurzaan wil eigenlijk zeggen, met weinig of geen belasting voor het milieu, zonne- en wind energie zijn dus duurzame energie bronnen. Aardgas, is eigenlijk niet echt duurzaam, maar wel minder schadelijk voor het milieu dan houtskool of kolen. Duurzaam kan ook betekenen dat een product gefabriceerd wordt met bijna geen schade voor het milieu, dat het product volledig recyclebaar is of het is gefabriceerd van gerecyclede grondstoffen. Het hergebruiken van oude producten is ook een vorm van duurzaamheid.

Oude spijkerbroeken die worden hergebruikt voor nieuwe spijkerbroeken, oude pallets die worden omgetoverd naar nieuwe meubelen. Oud steigerhout dat voor betimmeringen wordt gebruikt! Tuinmeubelen uit gerecycled kunststof. Zo worden producten die niet als zodanig duurzaam gemaakt zijn, wel duurzaam hergebruikt. Een soort van seccond life.

In het verleden zijn er meer duurzame proeven geweest, niet allemaal even succesvol! Zoals het opvangen van regen- en afvalwater om daar bijvoorbeeld de toilet mee door te spoelen, het watergebruik werd op deze manier wel beperkt, maar helaas in droge periodes komt het ook wel eens voor dat het vuile water vat leeg komt te staan, dus moest er ook een koppeling zijn met de schoonwater leiding, en juist hier ging het mis. Omdat we niet willen dat schoon- en vuilwater kunnen mengen, bleek dit een mooie gedachte maar moeilijk in te passen bij onze woningen. Wat wel goed werkt, als er ruimte voor is, het opvangen van hemelwater (regen) en dit gebruiken om de plantjes water te geven.

Op dit moment gebruiken auto fabrikanten hoofdzakelijk kunstof dat al gerecycled is, dat maakt de auto niet ineens duurzaam, maar de productie wel minder belastend voor het milieu, een soort van duurzaam productie proces. Nog niet alles maar wel veel afval is recyclebaar. Door zoveel mogelijk afval te scheiden blijft er een minimum aan rest afval over. Dus zijn we weer wel duurzaam bezig. Plastic is zo’n product waar veel op te winnen is, plastic is een product dat wordt gefabriceerd uit aardolie. Gewoon verbranden is eeuwig zonde, het is dan gewoon weggegooid geld. De natuur heeft er eeuwen over gedaan om aardolie te verkrijgen uit plantenresten en wij gooien de eind producten zo de verbrandingsoven in. Ja, (kunst) stof tot nadenken. Op steeds meer plekken in Nederland wordt tegenwoordig plastic ingezameld zodat we met zijn allen de afvalberg verkleinen en het plastic kunnen recyclen. Dat is nou duurzaam... We doen het al langer met glas en papier en nu ook met plastic / kunststof.

Duurzaam wat betekent het!